Gisteren was een dag met verkiezingsmatige hoogte- en dieptepunten. Blij met een nichtje dat net als mijn zoon voor de eerste keer mag stemmen en die bewust voor Groen! kiezen. Fier op de partij bij het nieuwsbericht: “Groen! trekt met gouden kalf en 10 geboden naar hoofdzetel Fortis”.

In de bus naar het Wereldfeest daarentegen geshockeerd dat een jonge intellectueel NV-A stemt omdat De Wever net als een of andere trendy filosoof de verzorgingsstaat wil bannen. “Je moet mensen niet pamperen, ze  moeten maar leren zelf uit hun eigen shit te kruipen”, zei hij, zich nog van geen kanten bewust welke tegenslagen het leven zelfs voor hogere middenklassers kan meebrengen. Laat staan dat hij enig begrip had van realiteiten als kansarmoede en maatschappelijke kwetsbaarheid.

Maar aan het einde van de avond toch weer goede moed gekregen. Er zijn ook mensen die de voorbije jaren uit protest nooit gingen stemmen, maar nu inzien dat de samenleving op een kantelmoment staat en hun stem aan Groen! gaan geven.

Advertentie