Fati en Heidi

Vandaag zijn Fatiha Dahmani en ik begonnen aan een mini-tour langs de Leuvense ziekenhuizen en andere verzorgingsinstellingen, die eigenlijk veel leuke reacties uitlokte. Vanuit een collegiale betrokkenheid is het onze bedoeling niet alleen de verpleegkundigen maar ook alle andere zorgverleners erop attent te maken dat de link tussen milieu en gezondheid(szorg) voor Groen! evident is. In de flyer die we de mensen mee geven, verwijzen we naar het programma van Groen! en we eindigen onze tekst met de woorden: Groen! verzet zich tegen de sluipende privatisering van de gezondheidszorg.

Waartoe die privatisering kan leiden, zullen we kunnen zien in SiCKO, de nieuwste film van Michael Moore, die de gezondheidszorg – of beter gezegd, het gebrek eraan – in de Verenigde Staten in beeld brengt.

In de VS hebben 50 miljoen mensen geen enkele vorm van ziekteverzekering. Maar zelfs degenen die wel verzekerd zijn, kunnen er helemaal gerust in zijn. Michael Moore verwoordt het als volgt: “In onze wetgeving staat geschreven dat iedere organisatie moet instaan voor een zo groot mogelijke opbrengst voor de aandeelhouders. Het gevolg daarvan is dat de verzekeringsmaatschappijen zo weinig mogelijk medische hulp aanbieden om zo de winsten hoog te houden.”
‘SiCKO’ gaat dus in de eerste plaats over de Amerikanen die wél een ziekteverzekering hebben, maar die nog steeds niet kunnen genieten van een eerlijke gezondheidszorg.

Als ooit de media als 4de macht het zouden laten afweten, kunnen we toch nog altijd rekenen op een aantal geengageerde kunstenaars om allerlei mistoestanden aan te klagen. Of op Groen! natuurlijk.